Lampen en hun kleurweergave

Kleurweergave

Zowel daglicht als gloeilicht laten alle kleuren echt zien. We noemen dit een natuurlijke en volledige kleurweergave. Dit komt door het volledige (continue) spectrum van de lichtbron.

Met daglicht en met gloei- en halogeenverlichting wordt onze omgeving daardoor uitstekend weergegeven. Er zijn ook lampen ontwikkelt, waarin het licht op een synthetische manier wordt opgewekt (bijv. TL lampen). Deze lampen hebben een disconinue spectrum en geven kleuren anders weer dan temperatuurstralers. 

De kleurweergave-index

De kleurweergave-index (Ra-waarde) is een maatstaf om aan te geven in hoeverre een lichtbron kleuren natuurgetrouw laat weergeven. De waarde van een bepaalde lichtbron ligt tussen 0 en 100 Ra, waarbij 100 Ra de optimale kleurweergave is.

Kleurcodering van een lichtbron

De kleurweergave van een lichtbron wordt vaak weergegeven in combinatie met de lichtkleur in Kelvin. De kleurcode op de lichtbron bestaat uit 3 cijfers. Het eerste cijfer staat voor de kleurweergave van de lamp en laatste cijfers staan voor de lichtkleur. Een lamp met kleurcode 827 heeft een goede kleurweergave van 80-89Ra en een extra warme lichtkleur van 2700K. De meest gangbare lichtkleuren zijn 2700K, 3000K, 4000K en 6500K. 


Ons assortiment

_LED_FILA_OVERVIEW_BOX

Dagaanbieding

Alle Dagaanbieding
LED lampen

LED lampen

Alle LED lampen
PL lampen

PL Lampen

Alle PL Lampen
TL Lampen

TL Lampen

Alle TL Lampen
Philips CDM-T Elite 35W 930 G12 3700Lm

Compacte Gasontladingslampen

Alle Compacte Gasontladingslampen
Halogeenlampen

Halogeenlampen

Alle Halogeenlampen
Verlichting armaturen

Armaturen

Alle Armaturen
Transformator_WOLF_70VA

Toebehoren

Alle Toebehoren