LED dimmen

LED-verlichting-diode

LED verlichting kan op verschillende manieren worden gedimd. Om te begrijpen hoe LED kan worden gedimd, hebben wij dit op een overzichtelijke manier uiteengezet.

LED dimmen met een conventionele / “normale” dimmer

Een conventionele dimmer verlaagd de spanning waardoor halogeenlampen en gloeilampen minder fel gaan branden. Het is met LED lampen niet mogelijk om deze met een conventionele dimmer te dimmen omdat de LED lamp kan gaan knipperen, zoemen en trillen. Uiteindelijk kan de lamp er zelfs door kapot gaan. De dimmer voor een LED lamp moet geschikt zijn voor het dimmen van LED lampen en verlichting.

12V LED dimmen

Er zijn LED dimmers die geschikt zijn voor het dimmen van 12V LED verlichting en voor het dimmen van 230V LED verlichting. Dit wordt dan ook dimmen op 12V of 230V genoemd.

Het stroomnet heeft een voltage van 230 en daarom moeten deze hoge spanning eerst worden teruggebracht/ omgezet naar een spanning van 12V. Het omzetten van deze spanning gebeurd door middel van een dimbare LED transformator (trafo). Daarnaast is een “230V fase aansnijdingsdimmer” en een “230V fase afsnijdings dimmer” welke in combinatie met de transformator moet worden aangesloten.

Het dimmen van 12V LED lampen gebeurd door de LED het heel snel achter elkaar aan- en uitzetten. Door het verlagen van de frequentie van het knipperen, gaat de LED zwakker branden en daardoor is de LED volledig traploos te dimmen.

Het dimmen van LED verlichting blijft toch nog moeilijk. De combinatie LED dimmer, dimbare LED transformator en de elektronica in de LED lamp kan soms toch nog knipperend licht veroorzaken. Dit komt omdat er nog geen internationale standaardisatie is bij de Europese en Chinese fabrikanten.

230V LED lampen dimmen

Bij 230V LED lampen wordt er bij vermeld of deze dimbaar zijn. 230V LED lampen hebben elektronica ingebouwd die de spanning van 230V verlaagd naar 12V (de werkspanning van LED), hierdoor zijn deze lampen normaal gesproken ongeschikt om te dimmen.

Voor de dimbare 230V LED lampen zijn er 2 typen 230V dimmers:

  • “230V fase aansnijdingsdimmer” ook wel “leading edge” genoemd.
  • “230V fase afsnijdingsdimmer” ook wel “trailing edge” genoemd.

230V afsnijdingsdimmers hebben geen ontstoringsspoel (door de ingebouwde elektronica) hierdoor werken ze geruisarm. Dit is het nieuwe (en duurdere) type dimmer. Deze dimmers werken beter met elektronische trafo’s en zijn daardoor beter om 12V LED lampen te dimmen.

Het kiezen tussen deze twee typen dimmers kan lastig zijn, omdat sommige LED lampen beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist op fase-aansnijdingsdimmer. Vaak geven fabrikanten aan welk type het beste werkt, dus let hierop!

De minimale belasting van de dimmer

Bij het dimmen van LED verlichting is het ook erg belangrijk om te letten op de minimale belasting van de LED dimmers. Veel LED dimmers dimmen de LED pas als er een minimaal vermogen van 20W of 30W wordt aangesloten. Om het vermogen te bepalen van u aansluit, hoeft u alleen maar de vermogens van de LED lampen die wilt aansluiten bij elkaar op te tellen. Stel u sluit 4 LED lampen van ieder 3W aan op uw dimmer, dit komt neer op een totaal vermogen van 12W. Het kan zijn dat de lampen niet of gedeeltelijk gedimd worden.

Meerdere LED lampen dimmen

Het vermogen van de dimmer is bepalend voor het aantal lampen dat gedimd kan worden. Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen.

Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 10 LED lampen van ieder 3 watt aan te sluiten.

LED dimmers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Dit varieert van compacte kastjes die makkelijk in een paneel zijn te installeren tot en met draadloze bediening.

Het herkennen van 12V of 230V LED lampen

LED lampen die gemaakt worden om een traditionele halogeenlamp of gloeilamp één op één te vervangen, worden ook retrofit lampen genoemd. Deze LED lampen hebben vaak de klassieke, typische vorm van een halogeen- of gloeilamp.

12V LED lampen hebben een GU5.3 of GU4 lampvoet. LED lampen met een GU5.3 lampvoet en een diameter van Ø50mm worden ook wel MR16 lampen genoemd. Bekijk hier het assortiment 12V LED lampen bij Licht-actie:

230V LED lampen hebben altijd een GU10, E14 of E27 fitting. Licht-actie heeft diverse 230V LED lampen in het assortiment:


Ons assortiment

_LED_FILA_OVERVIEW_BOX

Dagaanbieding

Alle Dagaanbieding
LED lampen

LED lampen

Alle LED lampen
PL lampen

PL Lampen

Alle PL Lampen
TL Lampen

TL Lampen

Alle TL Lampen
Philips CDM-T Elite 35W 930 G12 3700Lm

Compacte Gasontladingslampen

Alle Compacte Gasontladingslampen
Halogeenlampen

Halogeenlampen

Alle Halogeenlampen
Verlichting armaturen

Armaturen

Alle Armaturen
Transformator_WOLF_70VA

Toebehoren

Alle Toebehoren