Tips en advies over spaarlampen

Kwikhoudende spaarlampen
De spaarlampen die Licht-actie verkoopt, bevatten gemiddeld minder dan 2mg kwik. Daarmee wordt ruimschoots voldaan aan de EU richtlijnen waarin 5mg is toegestaan. In Licht-actie spaarlampen met cover wordt helemaal geen kwik meer gebruikt, maar de kwikvervanger, amalgaam. Spaarlampen met cover zijn spaarlampen waarbij nog een cover over de lichtbron is geplaatst. Denk hierbij aan Mini Globe lampen, Globe lampen, Kaarslampen en GLS spaarlampen.
Spaarlampen die direct opstarten zijn vaak voorzien van het vluchtige kwik en halen slechts een maximum van 8.000 branduren. De spaarlampen van Licht-actie spaarlampen garanderen 15.000 branduren!
Wat te doen met een kapot gevallen spaarlamp?
De kans dat een kapotte kwikhoudende spaarlamp een negatief effect heeft op uw gezondheid, is erg klein. Het kan echter geen kwaad om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Ventileer de ruimte waar de spaarlamp kapot gevallen is, 20 tot 30 minuten. Ruim de scherven met handschoenen aan op en doe ze in een gesloten plastic zak bij het afval. Zuig de scherven van de lamp niet op met een stofzuiger, maar gebruik hiervoor handveger en blik.
Spaarlamp aan het einde van zijn levensduur?
Spaarlampen die aan het einde van hun levensduur zijn, horen bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA). Lever ze daarom in bij het milieupark of bij een ander milieuvriendelijk inzamelpunt.
Buitenverlichting met spaarlampen
Wanneer compacte fluorescentielampen (spaarlampen) worden toegepast bij buitenverlichting moet rekening gehouden worden met een aantal facetten:
- Spaarlampen en de voorschakelapparatuur zijn ontworpen om te starten binnen een bepaald temperatuurbereik. Sommige voorschakelapparatuur starten niet bij een lage omgevingstemperaturen. De specificaties i.v.m. de starttemperatuur verschillen van fabrikant tot fabrikant.
- De lichtstroom is ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij lage omgevingstemperaturen duurt het langer tot de lamp is opgewarmd en de maximale lichtstroom bereikt is.